top

[住院保障] 成日有報導話住院保險唔賠錢,問題出喺邊?

5 Dec 2017

你有冇諗過,賠唔賠到錢,原來關你事...

 

申請保單時:

 

 insureWIN 指如果喺填寫投保申請書時,沒有披露如病歷等重要資料,無論保單繕發多久,保險公司都可以提出爭議並拒絕賠償。

 

你有冇根據投保申請書上的內容,向保險公司透露晒以往所有的病歷(包括個人及家族),而沒有作出任何隱瞞?

沒有披露的資料是否重要事實,足以影響保險公司決定接受或拒絕承保該保單。如果你喺填寫投保申請書時,沒有披露如病歷等重要資料,無論保單繕發多久,保險公司都可以提出爭議並拒絕賠償。

 


入院符合醫療所需?

 

 insureWIN 指入院一定要符合醫療所需的合理及慣常之診斷和治療先會有得賠償。

 

有人話,買咗住院保險就可以定期入院做吓身體檢查,係咪㗎?

入院一定要符合「醫療所需」的合理及慣常之診斷和治療先會有得賠償。一般嚟講,可以非住院都處理到嘅實驗性、普查同預防性質的醫療服務都不視為「醫療所需」,所以定期的身體檢查係冇得賠嘅!

 

點解有時入院做完治療或手術先話冇得賠?

老實說,入住私家醫院的收費都頗為海鮮價,喺一啲日間手術中心同入住私家醫院進行同一個治療或手術,價錢可以相差好幾倍。

保險公司會根據該治療或手術是否一定需要在醫院內進行來決定賠償細則。

 

 

 

揀保險,由 insureWIN 開始。 立即比較

 

免責聲明:本文內容僅供參考之用,不構成任何保險邀約。筆者已盡量確保所提供資料(包括數據)之準確性及可靠性,惟並不表示該等資料可作為消費者的指引,倘有關資料之任何不確或遺漏等,所引致消費者有任何損失或損害,一概毋須承擔相關責任。文中所述之計劃視乎個別產品供應商而定,有關產品計劃之詳情及細則,以產品之主要說明文件為準。

返回

[住院保障] 保險比較解碼 – 住院篇

傳統嘅住院保險會以「實報實銷」形式去賠償客人住院期間的醫療開支...

8 Nov 2018

[住院保障] 運用醫療網絡,理賠最放心

以前有醫生轉介信入住私家醫院接受治療,基本上便能成功理賠...

21 Feb 2018

[住院保障] 日間門診手術 v.s 住院手術

近年保險公司多咗建議客人以日間門診手術代替入住私家醫院接受治療...

22 Dec 2017

[住院保障] 買大房,半私家房定私家房級別?

大房級別當然吸引,因為保費夠平。不過有冇諗過...

29 Nov 2017

[住院保障] 揀住院保險你要知嘅 3 件事

唔少公司都會為員工買團體醫保 ( group medical ),你以為咁就夠...

29 Nov 2017

[住院保障] 1 分鐘學懂住院保險運作

住院保險會喺你住院期間以「實報實銷」形式賠償住院時嘅醫療開支...

28 Nov 2017

@insureWIN, ALL rights reserved

2018 insureWIN 版權所有。閣下使用本網站代表同意我們的 使用條款私隱政策

最後更新日期: 20181112

閣下使用本網站代表同意我們的 使用條款 | 私隱政策

@insureWIN, ALL rights reserved
最後更新日期: 20181112
建議使用 Chrome 獲得最佳瀏覽體驗

insureWIN - 全港保險即時格價比較

一個一站式網上保險比較平台,為你搜羅全港各大保險公司的熱門保險產品資訊,提供儲蓄保險、人壽保險、危疾保險、住院保險及高端醫療的即時保險格價和保險保障項目比較。助你買保險前進行保險解碼,輕鬆找出最適合你的保險計劃。