top

[危疾保障] 危疾點先賠?定義最關鍵!

18 Jan 2018

 insureWIN 指選擇危疾保險時,除了要比較其保障項目及計劃特色外,還要留意保單條款內各項危疾嘅定義。

 

選擇危疾保險時,好多人都知道要留意其保障項目及計劃特色,但有一樣重點往往會被人忽略,就係保單條款內各項危疾嘅定義。當受保人患上危疾,保險公司賠錢與否,其實就係看該危疾是否符合保單條款內嘅定義。

 


就以下幾款常見嘅危疾而言,不同保險公司都會喺定義上有不同的要求:

 

 insureWIN 指就癌症、心臟病、經皮穿刺冠狀動脈介入(通波仔)、中風及失明等常見嘅危疾而言,不同保險公司都會喺定義上有不同的要求。

 

1. 癌症

要求惡性細胞已不受控制地生長並侵略其他細胞組織的特徵,還是惡性腫瘤已擴散?

前者較後者寛鬆。

 

2. 心臟病

有否清楚列明「心肌旋轉蛋白」嘅水平要求(I及T的數值)?

市場水平:心肌旋轉蛋白I為>0.5ng/ml,心肌旋轉蛋白T則為>1.0ng/ml。

 

3. 經皮穿刺冠狀動脈介入(通波仔)

有否清楚列明冠狀動脈狹窄或閉塞嘅最小數量及狹窄嘅百分比要求?

市場水平:狹窄或閉塞嘅最小1條冠狀動脈,並最少狹窄50%。

 

4. 中風

病發後,神經性功能需要永久性受損嗎?病症嘅持續時間要求?

市場水平:不需要,4星期。

 

5. 失明

要求完全失去視力,還是達到某個弱視水平便可?

後者較前者寛鬆。

 


有見及此,買之前比較埋危疾定義,揀份保單條款較寛鬆嘅保險,就算將來真係不幸出事,都會容易賠啲嘛!

 

 

 

究竟有咩唔同?用 insureWIN 嘅"保險比較"功能睇睇啦! 立即比較

 

免責聲明:本文內容僅供參考之用,不構成任何保險邀約。筆者已盡量確保所提供資料(包括數據)之準確性及可靠性,惟並不表示該等資料可作為消費者的指引,倘有關資料之任何不確或遺漏等,所引致消費者有任何損失或損害,一概毋須承擔相關責任。文中所述之計劃視乎個別產品供應商而定,有關產品計劃之詳情及細則,以產品之主要說明文件為準。

返回

[危疾保障] 投保後先發現有先天性疾病,仲有冇得保?

時代興「贏在起跑線」,好多父母都會幫初生嬰兒購買保險...

28 Mar 2018

[危疾保障] 新危疾產品賣點:免費額外保險賠償,作用究竟有幾大?

免費額外保險賠償,又名免費升級保障,其運作是受保人喺頭某幾個保單年度內...

12 Dec 2017

[危疾保障] 危疾保險咁多款,究竟點揀?邊款性價比又最高?(五)(總結)

即係點買好?...

28 Nov 2017

[危疾保障] 危疾保險咁多款,究竟點揀?邊款性價比又最高?(四)

第四種:嚴重疾病 + 早期危疾 + 部份危疾多次賠償...

28 Nov 2017

[危疾保障] 危疾保險咁多款,究竟點揀?邊款性價比又最高?(三)

第三類:多重危疾保障...

28 Nov 2017

[危疾保障] 危疾保險咁多款,究竟點揀?邊款性價比又最高?(二)

第二種:嚴重疾病 + 早期危疾保障...

28 Nov 2017

[危疾保障] 危疾保險咁多款,究竟點揀?邊款性價比又最高?(一)

近年患上頑疾嘅數字有年輕化的趨勢,一旦患上危疾,除咗要負擔巨額嘅醫療費用外...

28 Nov 2017

[危疾保障] 1 分鐘學懂危疾保險運作

危疾係指嚴重疾病,例如癌症、心臟病、中風等。不幸患上危疾,危疾保險會作出賠償,但須留意...

27 Nov 2017

@insureWIN, ALL rights reserved

2019 insureWIN 版權所有。閣下使用本網站代表同意我們的 使用條款私隱政策

最後更新日期: 20190402

閣下使用本網站代表同意我們的 使用條款 | 私隱政策

@insureWIN, ALL rights reserved
最後更新日期: 20190402
建議使用 Chrome 獲得最佳瀏覽體驗

insureWIN - 全港保險即時格價比較

一個一站式網上保險比較平台,為你搜羅全港各大保險公司的熱門保險產品資訊,提供儲蓄保險、人壽保險、危疾保險、住院保險及高端醫療的即時保險格價和保險保障項目比較。助你買保險前進行保險解碼,輕鬆找出最適合你的保險計劃。