top

[人壽保險] 定期人壽保險點樣揀?

26 Sep 2017

定期人壽保險係保險界內係最為簡單並容易理解嘅產品之一,筆者相信佢嘅比較成份非常高,買之前唔比較一下價格及條款就好蝕底!

 


什麼是定期人壽保險?

定期人壽保險係受保人如果喺一段時間內去世,保險公司就要賠償佢所投保嘅保額,特色係保費非常便宜,而且槓桿比率非常大!

每月低至85元,便可獲得100萬元嘅人壽保障。 ( 以30歲非吸煙男性為例 ) 

 


買定期人壽要注意什麼?

 

1. 價錢

  格價係必然定律,每間公司嘅定期人壽計劃特色其實都差不多,既然係咁,梗係要揀個最平嘅!

 

2. 預期價格升幅

  保險公司對於不同年齡嘅人都有一個預設的死亡率,用於計算保險公司收取該客人的保費。所以,預自己唔係淨係買 3、5年嘅話,都建議參考埋保險公司隨年齡上升時嘅保費。

 

 insureWIN 指出定期人壽保費會隨年齡上升,客人應留意預期價格升幅。

▲年輕時保費差不多;但過了50歲,保費可以相差50%!

 

3. 留意受保障年期

  每間保險公司提供嘅保障年期都唔同,部份嘅定期壽險只可以買到75歲,亦有保險公司可以續保至100歲。

 

4. 留意定期壽險嘅可轉換條件

  大部份計劃都有一個轉換權俾客戶,就係將定期壽險轉換成有儲蓄成份嘅終身壽險計劃。區別在於轉換權有效至到幾多歲?最早係至到60歲,也有計劃係至到70歲。客人可以在有效期內按照當時需要而決定是否轉換。

 

 

 

心動不如行動,買之前記住嚟 insureWIN 比較下先啦! 立即比較

 

免責聲明:本文內容僅供參考之用,不構成任何保險邀約。筆者已盡量確保所提供資料(包括數據)之準確性及可靠性,惟並不表示該等資料可作為消費者的指引,倘有關資料之任何不確或遺漏等,所引致消費者有任何損失或損害,一概毋須承擔相關責任。文中所述之計劃視乎個別產品供應商而定,有關產品計劃之詳情及細則,以產品之主要說明文件為準。

返回

@insureWIN, ALL rights reserved

2019 insureWIN 版權所有。閣下使用本網站代表同意我們的 使用條款私隱政策

最後更新日期: 20190402

閣下使用本網站代表同意我們的 使用條款 | 私隱政策

@insureWIN, ALL rights reserved
最後更新日期: 20190402
建議使用 Chrome 獲得最佳瀏覽體驗

insureWIN - 全港保險即時格價比較

一個一站式網上保險比較平台,為你搜羅全港各大保險公司的熱門保險產品資訊,提供儲蓄保險、人壽保險、危疾保險、住院保險及高端醫療的即時保險格價和保險保障項目比較。助你買保險前進行保險解碼,輕鬆找出最適合你的保險計劃。