top

[住院保障] 揀住院保險你要知嘅 3 件事

29 Nov 2017

唔少公司都會為員工買團體醫保 ( group medical ),你以為咁就夠啦?住院保險是必需品,要做到百分百抵銷住院開支先算成功,但如何做到?就要留意以下3點!

 

 insureWIN 指出院分分鐘要俾一大筆費用,有張出院免找數嘅「醫療信用卡」,由保險公司直接跟醫院找數。

 

1. 出院免找數服務好緊要?

     出院分分鐘要俾一大筆費用,但香港人邊個冇投資?一時之間邊有咁多現金呢?流動資金不足,要套現投資項目又肉痛,唔想出院唔夠錢找數,就要有呢張「醫療信用卡」。先由保險公司直接跟醫院找數,有claim唔足嘅部份先再由受保人俾番差額保險公司。咁就可以避開出院時要自己先拿出一大筆資金找醫院張帳單。

 

 insureWIN 指冇買額外醫療保障等於手機冇保護殼,出咗事就知幾後悔。

 

2. 冇買額外醫療保障等於手機冇保護殼,出咗事就知幾後悔

     住院保險每個保障項目都有限額,超支claim唔足嘅情況好普遍,其中住院雜費同手術費就係熱門黑點,超支過萬都好平常,額外醫療保障針對超支部份提供額外賠償,最高可達80%。雖然保費就會貴啲,但到claim唔足嗰陣先後悔就太遲!

 

 insureWIN 指癌症嘅後續治療係無底洞,除咗住院開支,仲要睇是否對標靶藥治療提供保障。

 

3. 除咗住院開支,仲要睇什麼項目?

     仲要睇長期治療,尤其是癌症。癌症嘅後續治療係無底洞,例如每月標靶藥分分鐘要花費過萬,化療電療等的費用更加係難以預算。而現階段只有友邦跟宏利嘅住院保障計劃對標靶藥治療提供保障。

 

 

 

揀保險,由 insureWIN 開始。 立即比較

 

免責聲明:本文內容僅供參考之用,不構成任何保險邀約。筆者已盡量確保所提供資料(包括數據)之準確性及可靠性,惟並不表示該等資料可作為消費者的指引,倘有關資料之任何不確或遺漏等,所引致消費者有任何損失或損害,一概毋須承擔相關責任。文中所述之計劃視乎個別產品供應商而定,有關產品計劃之詳情及細則,以產品之主要說明文件為準。

返回

[住院保障] 保險比較解碼 – 住院篇

傳統嘅住院保險會以「實報實銷」形式去賠償客人住院期間的醫療開支...

8 Nov 2018

[住院保障] 運用醫療網絡,理賠最放心

以前有醫生轉介信入住私家醫院接受治療,基本上便能成功理賠...

21 Feb 2018

[住院保障] 日間門診手術 v.s 住院手術

近年保險公司多咗建議客人以日間門診手術代替入住私家醫院接受治療...

22 Dec 2017

[住院保障] 成日有報導話住院保險唔賠錢,問題出喺邊?

你有冇諗過,賠唔賠到錢,原來關你事...

5 Dec 2017

[住院保障] 買大房,半私家房定私家房級別?

大房級別當然吸引,因為保費夠平。不過有冇諗過...

29 Nov 2017

[住院保障] 1 分鐘學懂住院保險運作

住院保險會喺你住院期間以「實報實銷」形式賠償住院時嘅醫療開支...

28 Nov 2017

@insureWIN, ALL rights reserved

2019 insureWIN 版權所有。閣下使用本網站代表同意我們的 使用條款私隱政策

最後更新日期: 20190402

閣下使用本網站代表同意我們的 使用條款 | 私隱政策

@insureWIN, ALL rights reserved
最後更新日期: 20190402
建議使用 Chrome 獲得最佳瀏覽體驗

insureWIN - 全港保險即時格價比較

一個一站式網上保險比較平台,為你搜羅全港各大保險公司的熱門保險產品資訊,提供儲蓄保險、人壽保險、危疾保險、住院保險及高端醫療的即時保險格價和保險保障項目比較。助你買保險前進行保險解碼,輕鬆找出最適合你的保險計劃。