top

保險熱話

咁都算違約?冤枉呀大人!

2 May 2018

是咁的,客人在投保高端醫療保險時申報多年前雖曾有耳患但已康復,但在索償其他病症時被揭發投保前2年仍不斷為耳患求醫卻沒有申報,故索償被拒兼保單被cut。客人因此作出投訴,理由有二:
1) 耳鼻喉究竟同個腎有乜關係?
2) 呢個病冇得斷尾,唔通每次睇醫生都要報?

保險投訴局也稱事主漏報重要事實,所以不會跟進。

 


咁究竟乜嘢要報、乜嘢唔使報?唔通普通傷風感冒都要報呀?

咪住!你冷靜啲先!

重點不在以上2個原因,而是客人確實沒有完全披露過去重要病歷,已經算是違約了。只要相關事實直接影響保單會否批核或將衍生獲批核的特別條款,無論保單繕發多久,保險公司都可以提出爭議並拒絕賠償及取消保單。保險公司表示,傷風感冒等這類病症不會直接影響批核,不報一般都不算「沒披露重要事實」。

 

唔公平?冇唔公平呀!

我哋一齊回到過去,試想想...

如果N年前客人在申請投保時有申報到耳患仍在治療中,保險公司或許不會作出承保,保單亦不會生效,那何來有今日的拒賠事件發生呢?

 


事情已經發生,大局已定,有心無心、誰對誰錯都已經不再重要。

只要大家引以為鑑,懂得以後防止阿寶出動(人類總要重複同樣的錯誤.jpg)就好了。即係申請書上有否問到都好,全部病歷都申報晒,尤其是那些「隻隻字都識,不過放埋一齊就唔知佢講乜」嘅疾病...所有嘢都填得一清二楚,咁就唔怕再有爭議啦!

 

咁如果係突然間醒起當年投保的時候唔覺意有嘢報漏咗,咁點算好呢?
唔使騰,快啲聯絡你嘅顧問填番張補充文件俾保險公司申報番啦!

 

買保險,都係想健康出現問題的時候有個保障。乜都申報晒俾保險公司知,一些已存在疾病是會有機會成為不保事項的,但經過核保後,保單上會清楚列明咗會保啲乜、唔保啲乜,出事時就無須再擔心賠償的問題了。

 

除了申請保單時的注意事項,仲有冇其他嘢會影響到住院保險賠唔到錢㗎?
答案是有的,等 insureWIN 同你一一解碼,快啲click入去下面條link睇吓,咁就唔怕會中伏啦!

詳情: http://bit.ly/2reVeTX

 

(資料來源:https://hk.news.appledaily.com/local/realtime/article/20180429/58130273

 

 

 

insureWIN 是屬於香港人的網上保險比較平台。 立即比較

 

免責聲明:本文內容僅供參考之用,不構成任何保險邀約。筆者已盡量確保所提供資料(包括數據)之準確性及可靠性,惟並不表示該等資料可作為消費者的指引,倘有關資料之任何不確或遺漏等,所引致消費者有任何損失或損害,一概毋須承擔相關責任。文中所述之計劃視乎個別產品供應商而定,有關產品計劃之詳情及細則,以產品之主要說明文件為準。

返回

@insureWIN, ALL rights reserved

2019 insureWIN 版權所有。閣下使用本網站代表同意我們的 使用條款私隱政策

最後更新日期: 20190110

閣下使用本網站代表同意我們的 使用條款 | 私隱政策

@insureWIN, ALL rights reserved
最後更新日期: 20190110
建議使用 Chrome 獲得最佳瀏覽體驗

insureWIN - 全港保險即時格價比較

一個一站式網上保險比較平台,為你搜羅全港各大保險公司的熱門保險產品資訊,提供儲蓄保險、人壽保險、危疾保險、住院保險及高端醫療的即時保險格價和保險保障項目比較。助你買保險前進行保險解碼,輕鬆找出最適合你的保險計劃。