top

保險熱話

當自製長糧都要被分配時,我真係恭喜你呀!

6 Jul 2018

政府籌備已久嘅公共年金終於隆重登場,命名為「香港年金計劃」,7月19日至8月8日作認購意向登記,9月底至明年3月則辦理投保手續。香港年金計劃內容跟較早前公佈的大致相同:

• 投保資格:65歲或以上的香港永久性居民

• 繳付方式:一筆過整付

• 保費限制:最低$50,000,最高$1,000,000

• 年金入息保障期:終身

• 年金發放方式:繳付保費後即時每月發放固定金額

• 身故賠償:一筆過或按月發予受益人,直到已付保費嘅105%

 


最令人詫異的是,首批年金發行額度最高只有200億港元,如果出現超額認購,竟然有分配金額上限,認購少於或等同該上限嘅申請人將獲全額分配,而其他申請人則只會獲劃一分配至該分配金額上限。

 

根據香港政府統計處嘅公佈,2017年香港65歲或以上的長者人數約124.6萬人,若所有長者都有意認購香港年金計劃,200億元呢個總額根本連每人認購最低保費金額要求($50,000)都應付不到。

 

試想想,假設一個65歲男性長者本來打算投保100萬元嘅香港年金計劃,預期每月可以得到$5,800年金入息;但不幸地超額認購嘅情況出現了,他最後只能成功地被分配到10萬元保額,即每月僅可獲$580。

 

嘩,我真係恭喜你呀!$580可以…

飲10餐早茶,一盅兩件冇你份呀sorry,你淨係嗌2籠小點食吓好啦!

年紀大機器壞,轉天氣冷一冷親,睇3次醫生又冇埋。

萬一咁好彩遇著老陳嫁女,連人情都唔夠俾…

$580真係做到好多嘢呀!溫馨提示提提大家,仲未計通脹喎…

 


香港已經沒有全民退休保障 ,公共年金作為政府提供給港人退而求其次嘅退休保障選擇,竟然都不能想買幾多就幾多?話說政府近幾年都庫房水浸,明明有能力亦有必要「派糖」與民同樂、紓解民困,但卻一次又一次令市民失望…

 

與其倚靠政府嘅公共年金,倒不如自己長糧自己製 。保險公司都有在市場上推出一些私營年金計劃,65歲以下嘅人都可以買,重點是不設發售總額限制,即係你想買幾多就幾多。正所謂「有得揀,你先係老闆」,快啲click入去下面條link了解吓公共年金和私營年金嘅分別,俾自己多一個選擇嘅權利啦!

詳情:https://bit.ly/2N72I4J 

 

(資料來源:http://www.info.gov.hk/gia/general/201807/05/P2018070500521.htm

 

 

 

喺 insureWIN 比較番,揀到啱。 立即比較

 

免責聲明:本文內容僅供參考之用,不構成任何保險邀約。筆者已盡量確保所提供資料(包括數據)之準確性及可靠性,惟並不表示該等資料可作為消費者的指引,倘有關資料之任何不確或遺漏等,所引致消費者有任何損失或損害,一概毋須承擔相關責任。文中所述之計劃視乎個別產品供應商而定,有關產品計劃之詳情及細則,以產品之主要說明文件為準。

返回

@insureWIN, ALL rights reserved

2019 insureWIN 版權所有。閣下使用本網站代表同意我們的 使用條款私隱政策

最後更新日期: 20190110

閣下使用本網站代表同意我們的 使用條款 | 私隱政策

@insureWIN, ALL rights reserved
最後更新日期: 20190110
建議使用 Chrome 獲得最佳瀏覽體驗

insureWIN - 全港保險即時格價比較

一個一站式網上保險比較平台,為你搜羅全港各大保險公司的熱門保險產品資訊,提供儲蓄保險、人壽保險、危疾保險、住院保險及高端醫療的即時保險格價和保險保障項目比較。助你買保險前進行保險解碼,輕鬆找出最適合你的保險計劃。